Germania dezvoltă parteneriatul cu state din Asia Centrală, în contextul tensiunilor cu Rusia

Germania dezvoltă parteneriatul cu state din Asia Centrală, în contextul tensiunilor cu Rusia
Publicat: 30/09/2023, 08:30

Guvernul Olaf Scholz a decis, cu ocazia unui summit desfășurat la Berlin, intensificarea parteneriatului strategic al Germaniei cu națiuni din Asia Centrală, cu accent pe schimburi comerciale și pe securitatea energetică, în efortul de atenuare a efectelor crizelor politice și economice generate de invazia rusă în Ucraina.

Cancelarul Olaf Scholz s-a întâlnit la Berlin cu președinții din Kazahstan, Kasim-Jomart Tokaiev, Kirghizstan, Sadir Japarov, Tadjikistan, Emomali Rahmon, cu președintele Consiliului Popular din Turkmenistan, premierul de facto Gurbanguli Berdimuhamedov, și cu președintele Uzbekistanului, Șavkat Mirsijojev.

Cancelarul Olaf Scholz a salutat o reuniune ”specială”, notând că s-au împlinit 30 de ani de relații bilaterale. ”Am stabilit să avem noi întâlniri în acest format”, a afirmat Scholz, într-un mesaj postat pe platforma de microblogging X.

Cu ocazia summitului de la Berlin, Olaf Scholz le-a transmis liderilor din Asia Centrală că Germania a inițiat demersuri pentru a se adapta ”noilor realități geopolitice”, cu accent pe domeniile ”apărării, energiei, securității energetice și migrației”. Liderul german a evidențiat disponibilitatea Berlinului de a susține reformele instituționale ale națiunilor central-asiatice printr-o serie de proiecte.

”Șefii de stat și de guvern au confirmat interesul de a colabora în sensul intensificării respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale, combaterii traficului de persoane și dezvoltării societății civile”, arată Declarația comună adoptată la finalul summitului, difuzată de Guvernul Germaniei.

Germania lansează ”parteneriat strategic” cu națiunile din Asia Centrală

Cancelarul Olaf Scholz și liderii națiunilor din Asia Centrală au decis lansarea unui ”parteneriat strategic regional”, cu accent pe dezvoltarea relațiilor economice, energetice și privind exploatarea resurselor, prin intensificarea cooperării și rezilienței și prin acțiuni de protejare a mediului înconjurător și climei.

Germania va intensifica creditarea și investițiile, în schimbul dezvoltării schimburilor comerciale. De asemenea, Berlinul va acționa pentru dezvoltarea relațiilor Uniunii Europene cu Kazahstan, Kirghizstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan. Liderii prezenți la reuniunea de la Berlin au evidențiat ”importanța Strategiei UE pentru Asia Centrală, axată pe reziliență, bunăstare și cooperare la nivel regional”.

Liderii prezenți au fixat ca obiective ”consolidarea securității energetice”, prin asigurarea unor rute alternative de aprovizionare cu energie, dezvoltarea digitalizării și crearea de coridoare de transport sigure și ecologice între Asia Centrală și Europa.

Uniunea Europeană a decis, în contextul tensiunilor generate de invazia militară rusă în Ucraina, diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol și gaze. De asemenea, Bruxellesul vrea limitarea riscurilor în relațiile cu Beijingul, pe fondul tensiunilor generate de disensiuni politice și comerciale.

Germania depune eforturi pentru a-și asigura necesitățile în materie de energie, în contextul în care aprovizionarea cu petrol și gaze din Rusia este afectată puternic de sancțiunile pe care Uniunea Europeană și Grupul națiunilor puternic industrializate (G7) le-au aplicat Moscovei din cauza invaziei în Ucraina.

Olaf Scholz a avut și o întrevedere bilaterală cu președintele Kazahstanului, Kasim-Jomart Tokaiev, care a anunțat intensificarea exporturilor de petrol spre Germania.

”Kazahstanul este cel mai important partener comercial din Asia Centrală”, a subliniat Olaf Scholz. Cei doi lideri au salutat ”dinamica dezvoltării relațiilor bilaterale” și ”aspirațiile comune” de intensificare a schimburilor comerciale și investițiilor.

Foto: Profimedia

Citește și:

UE vrea RECONFIGURAREA relațiilor cu China, pentru abordarea divergențelor politice și privind practicile comerciale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diana Șoșoacă a depășit pragul la europarlamentare 2024 și pleacă la Bruxelles, la Parlamentul European
Cât a mers darul la nunta lui Răzvan Simion? Suma e ameţitoare, meniu de fine...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Bogdan, polițistul din Brăila care a murit carbonizat
O femeie din Indonezia a fost înghițită cu totul de un piton de 6 metri
Lidia Buble l-a bântuit pe Răzvan Simion și la nunta acestuia. Ce s-a întâmplat în...
Dieta pe care o respectă cu SFINȚENIE Dana Rogoz. Are un abdomen plat, deși a...
Cei mai excentrici debutanți în Parlamentul European. Un influencer, un pilot de curse și un...
Tatăl patronului stației GPL care a explodat la Crevedia, reales primar la Caracal. Procentul uluitor...
Ei sunt polițișții care nu au ținut cont de pericol atunci când a venit vorba...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Un ARO se vinde pe OLX. Proprietarul are o mare SURPRIZĂ. Ce „BONUS” îi dă...
Primele rezultate oficiale de la BEC pentru Alegerile Europarlamentare: Alianţa PSD-PNL – 48,7%, AUR –...
ULUITOR! Ce se vede în prima fotografie din ISTORIA OMENIRII?
SCANDAL MONSTRU după alegeri. S-a întâmplat în miez de NOAPTE
Ce meniu special au avut la nuntă Răzvan Simion și Daliana Răducan si cum a...
VIDEO Rezultate parțiale alegeri locale 9 iunie 2024: Cine sunt noii primari din București, Cluj-Napoca,...
Ceartă între Alexandra, Roberta și Rebecca din Casa Iubirii. Ce și-au reproșat tinerele chiar în...
Avionul care îl transporta pe vicepreședintele din Malawi a dispărut
Instructorul: - Bulă, știi la ce folosește claxonul?
Meteorologii anunță că urmează câteva zile de răcoare
×